GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND

Skräpet bara ökar – köper du det?

19 september kickstartar vi "Minska skräpet - Räkna till 10" i alla 13 kommuner i Göteborgsregionen. Det är en satsning som ingår i den regionala avfallsplanen A2020 där vi lyfter behovet av hållbara konsumtionsvanor.

På bara 50 år har avfallsmängderna fördubblats. Om vi inte vänder trenden kommer världen att drunkna i skräp. Mer återvinning räcker inte. Vi måste tänka på hur vi konsumerar.

Räkna till 10 går ut på att man i varje köp- eller slängsituation stannar upp och funderar. Behöver jag denna tröja? Kan jag laga den trasiga stolen? Kan jag låna min grannes skruvdragare?

Vi kommer att synas på bland annat alla återvinningscentraler den 19 september och prata med besökare om budskapet i konceptet Räkna till 10.

Hanna Hellströms, projektledare på GR, har förhoppningar inför satsningen:
Vårt budskap är enkelt att ta till sig, vi vill att man ska stanna upp och räkna till tio när man är på väg att köpa eller slänga något. Och vi behöver verkligen minska skräpet, eller hur!?

Aktiviteter

De flesta kommunerna anordnar Bytardagen på sina återvinningscentraler. Då kan man ta med både kläder, skor och andra saker som man inte behöver och byta mot något man saknar.

Varje kommun bestämmer hur de planerar dagen så gå in på kommunens hemsida och läs mer om tider och annat.

Välkommen att besöka oss på raknatill10.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster och facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktperson på GR:  Hanna Hellström

Senast uppdaterad: 2015-09-18 

Kommunal samverkan — regional styrka

GR är en samarbetsorganisation för 13 kommuner i Västsverige - tillsammans har dessa kommuner över en miljon invånare.
GRs uppgift är att verka för samarbete över kommungränserna och vara ett forum för idé- och erfarenhetsutbyte inom regionen.
Verksamheten inom GR ska vara till kommunal nytta, samtidigt som den ska stärka regionen nationellt och internationellt.

Twitter
Facebook
Youtube
Rss
Prenumerera
LinkedIn
Göteborgregionens Kommunalaförbund